Een succesverhaal met de Pilot Light Methode
Van basistraining naar speelse bewustwording
Van basistraining naar speelse bewustwording
Het competitie-element heeft echt leven gebracht in onze organisatie. Collega’s vragen elkaar nu vaak: ‘Waar staat jullie team?’
Het spelelement dat we hieraan gekoppeld hebben, bleek een schot in de roos.
Binnen HLTsamen waren we niet zo bewust op het gebied van informatieveiligheid en privacybescherming. Na de training voor nieuwe medewerkers hield de informatie wel een beetje op. Het was duidelijk dat er iets moest veranderen om de veiligheidscultuur binnen de organisatie naar een hoger niveau te tillen.
Om te kijken hoe we er voor stonden, hebben we een aantal phishing tests en een mysteryguest bezoek laten uitvoeren. Er bleek nog veel werk aan de winkel! Medewerkers waren zich vaak niet bewust van de risico’s en konden beter voorbereid worden op situaties die de veiligheid in gevaar konden brengen.
Na deze nulmeting hebben we een enquête gehouden om te achterhalen hoe onze medewerkers het liefst zouden willen leren. De respons was duidelijk: lange e-learnings werden als tijdrovend en niet effectief ervaren, vooral omdat iedereen al druk bezig was met de dagelijkse werkzaamheden. We zochten dus naar een oplossing die effectief, herhaaldelijk en kort maar krachtig zou zijn. Uit eerdere ervaringen wisten we dat een spelelement goed zou aanslaan in onze organisatie, dus dat wilden we zeker integreren.
De keuze voor de Recourse Pilot Light Methode was snel gemaakt. Wat ons direct aansprak, was de laagdrempeligheid en het feit dat het weinig tijd kost om deel te nemen. De methode bestaat uit korte, herhaalde bewustwordingsmomenten die de medewerkers helpen om belangrijke kennis stapsgewijs op te doen. Het spelelement dat we hieraan gekoppeld hebben, bleek een schot in de roos. Elke maand publiceren we bijvoorbeeld de tussenstand van de teamscores op ons intranet. We merkten dat het competitie-element echt begon te leven binnen de organisatie. Collega’s vragen elkaar regelmatig: “Waar staat jullie team deze maand?” of “We moeten team X wel verslaan!”.
Een ander leuk aspect dat we hebben toegevoegd, is de wisselbekercompetitie. Het winnende team ontvangt elk seizoen een grote, met snoep gevulde beker van bijna een meter hoog. Deze beker krijgt een prominente plaats op kantoor, waardoor het winnen van de competitie een extra beloning en motivatie is. Er is zelfs een “wall of fame” gemaakt waar interessante vragen van Sir Askalot nog eens worden besproken. Dit alles heeft de bewustwording binnen de organisatie echt tastbaar gemaakt.
Sinds we zijn begonnen met de Recourse Pilot Light Methode is de bewustwording merkbaar verbeterd. Het stadium van onbewust onbekwaam zijn we duidelijk ontstegen. De medewerkers zijn nu veel alerter op mogelijke risico’s en praten ze er ook onderling meer over. Er zijn zeker nog momenten waarin de druk van het werk voor foutjes zorgt, maar het feit dat collega’s zich daar nu van bewust zijn en het bespreken, laat zien dat we stappen in de goede richting zetten. Het aantal gemelde datalekken is zelfs verdubbeld ten opzichte van vorig jaar, wat aangeeft dat medewerkers nu beter weten wat een datalek is en hoe ze hier correct mee om moeten gaan.
Het contact met Recourse ervaren we als bijzonder prettig. Waar andere partijen vaak alleen thuis geven wanneer gefactureerd kan worden, merken we dat Recourse flexibel en meedenkend is. Of het nu gaat om phishingacties, nieuwe functionaliteiten of contentvragen, ze reageren snel en professioneel. Het voelt echt als een samenwerking waarin we samen werken aan de veiligheid van onze organisatie.
Al met al heeft de implementatie van de Recourse Pilot Light Methode onze organisatie niet alleen bewuster gemaakt van de risico’s, maar heeft het ook bijgedragen aan een hechte en betrokken cultuur waarin veiligheid en samenwerking hand in hand gaan.
Ze denken mee en leveren maatwerk, waardoor we ons echt gesteund voelen in het verbeteren van onze veiligheidscultuur.
Implementaties bij overheidsorganisaties
Bewustzijnstoetsen afgerond