Askalot achter de schermen

Askalot achter de schermen

Achtergrond over onze held Sir Askalot

Sir Askalot - Waar het begon

Mark Mijworts op bezoek bij de bedenkers van Sir Askalot

Vandaag heb ik een afspraak bij Recourse om wat meer te weten te komen over Bewust in Control. Als ik vanuit Utrecht aankom op station Zoetermeer, kijk ik direct tegen het kantoorpand van Recourse aan. De receptie stuurt me door en Sybren, de ontwerper van Bewust in Control, treft me bij de liften.

Ik installeer me op de bank in het kantoor terwijl er voor mij een kopje koffie wordt gezet. Op het whiteboard staan wilde schetsen met pijlen en teksten, maar ook ontwaar ik een kasteel op groene heuveltjes. De vakjeskast die we allemaal kennen van de Ikea, bevat PostIt’s, papiertjes, stiften en bovenop prijkt een grijze helm met een enorme rode pluim.

Sir Askalot geeft de fingerguns (in die tijd waren er nog geen dubbelloops fingerguns)

Sybren vertelt: We willen onze deelnemers iedere keer een vraag voorleggen en vervolgens hun antwoord beoordelen. Wie is hiervoor een beter karakter dan de klunzige Sir Askalot. De Ridder die beweert dat hij net deze vraag even niet weet. Als je een betweter bent, kan het er maar beter dik bovenop liggen.

Mensen willen graag hun echte werk doen

Wij kregen het idee voor wekelijkse vraag per e-mail toen we merkten dat mensen het lezen van uitgebreide informatie vaak uitstellen. Niet zozeer omdat ze er het nut niet van inzien, maar omdat er altijd dingen zijn die nu en direct de aandacht opeisen. Ik ken het zelf ook dan denk je: ‘Laat me gewoon mijn echte werk doen.’

Over the top

"Sir Askalot mijdt de rol van betweter niet. Sterker nog, hij omarmt zijn onbeholpen wijsneuzigheid. Liever dan te proberen geen weetal te zijn, hebben we het betweten over de top gedreven."

We gingen op zoek naar een karakter dat iedere week een vraag kan stellen over informatieveiligheid en privacybescherming. Risico hierbij is dat het karakter al snel overkomt als betweter.

Een van de eerdere schetssen van Sir Askalot

Wij vroegen ons af: ‘hoe kan een karakter de vragen en de antwoorden presenteren, zonder dat je denkt: Daar heb je die betweter weer’. Hoewel we in een zakelijke omgeving aan de slag zijn, past een lichtvoetige aanpak goed bij dit serieuze onderwerp.

Betweter omarmt zijn wijsneuzigheid

We hebben gekozen voor de volgende, onverwachte oplossing:

Sir Askalot mijdt de rol van betweter niet. Sterker nog, hij omarmt zijn onbeholpen wijsneuzigheid. Liever dan te proberen geen weetal te zijn, hebben we het betweten 'over the top' gedreven. Sir Askalot is een karakter dat het eigenlijk allemaal ook niet weet, maar wel probeert te doen alsof hij de expert is.

Sir Askalot is iemand die zegt dat hij de informatie ‘alleen even gescanned heeft’ wanneer je vraagt of hij het gelezen heeft. Hij is diegene die doet alsof hij nu net dit antwoord even niet weet: ‘Ik kom er net niet op, toe help me even.’ Wanneer hij onthult of het gekozen antwoord goed is, lijkt hij zelf verbaasd over de uitkomst.

Sir Askalot onthult het resultaat

Flamboyant

Met een ridder ligt de metafoor voor het bewaken van zijn kasteel voor de hand. Ik kon heerlijk losgaan met allerlei middeleeuwse clichés.

Sir Askalot is een ridder met een grote helm, een nog grotere snor, een flamboyante pluim en een gewaad met zijn clanwapen: het vraagteken. Het idee is begonnen met de naam Sir Askalot. Het is een woordspeling die ook gebruikt wordt door de rapper ‘Sir Mixalot’ en de BBC-robot ‘Sir Killalot.’

Sybren vertelt dat de naam hem direct aanzette tot schetsen. Het meest in het oog springend is misschien wel de helm met de grote rode pluim. Het risico bij een helm is dat de herkenbaarheid achteruitgaat omdat deze het hoofd en gezicht bedekt. We hebben gekozen voor een goed zichtbaar gezicht.

Kerstkaart Sir Askalot & Dagonet

Met een ridder ligt de metafoor voor het bewaken van zijn kasteel voor de hand. Ik kon heerlijk losgaan met allerlei middeleeuwse clichés. Ook had Sir Askalot een tegenspeler nodig. Een tegenpool die niet serieus genomen wordt maar juist veel weet en de vinger op de zere plek durft te leggen: Hofnar Dagonet was geboren. De naam is afkomstig uit de verhalen van de ridders van de Ronde Tafel.

Merch

Er valt nog een heleboel te verzinnen met de karakters. Sybren had nooit verwacht dat het zo zou uitgroeien. We hebben inmiddels allerlei artikelen voorbij zien komen: chocolade wikkels, Koffiemokken en Sir Askalot verschijnt bij sommige organisaties op het koffieapparaat.

Het enthousiasme van Sybren werkt aanstekelijk. Hij heeft het ook al over andere karakters maar wil daar nog niet teveel over vertellen. Het staat vast dat de mogelijkheden van het Askalot universum nog lang niet uitgeput zijn.